søndag 19. januar 2014

Unnskyld for utenriksjournalistikken!

Leste du Rigstidende i 1815 kunne du med en viss rett hevde at du var velorientert om verden der ute, for denne avisen hadde faktisk atskillig stoff om forholdene i andre deler av verden – særlig i Europa, selvfølgelig. Og våre dagers journalister kunne kanskje lære noe om å ta hensyn til publikums følelser? For i september 1815 ville man nødig gjøre leserne urolige:

"Hvormeget vore Blade end bestræbe sig for at give Læserne den behagelige Efterretning, at de fremmede Troppers Antal i Frankrige tager af, bliver der ikke destomindre dog vist, at Antallet af disse Tropper i Paris er meget voxet. Det synes, at man ikke har synderlig Tillid til den indre Roligheds Varighed."
Rigstidende visste også å fortelle at gatehjørnene i Paris "ere bedækkede med oprørske og usømmelige Pasqviller". Høsten 1815 var urolig i Paris etter Napoleons "hundre dager" og fremmed okkupasjon av den franske hovedstaden, men det hele roet seg med den nye Paris-traktaten i november. I Norge hadde avisleserne fulgt godt med, for utfallet av Napoleons siste krampetrekning var ikke helt uten betydning for Norges stilling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar