mandag 27. januar 2014

Uanstendige unge piker

Carl 2./13. - ettersom man
ser det - 65 år i 1815.
7. oktober feiret borgerne i Christiania, trolig med en viss pliktfølelse, kong Carls fødselsdag. Den gamle kongen var selvfølgelig ikke til stede – han var syk og svekket og holdt seg hjemme på Stadsholmen i Stockholm – men både kronprins Carl Johan og arveprins Oscar var i Christiania for å overvåke feiringen.

Statholderen hadde slått stort på det med middag i Paleet, der slottsprest Claus Pavels noterte at det blant de som satt ute i den nybygde paviljongen var " gaaet lystigt til og raabt Hurra i vilden Skye, især for Statholderen med megen Enthusiasme. Hos os drak vi de sædvanlige Skaaler i al Stilhed."
Det var for øvrig i dette selskapet at Pavels hadde fått høre en meget pikant sladderhistorie av stiftamtmann Falbe om forholdene ved det svenske hoffet.

Og om Falbes  historie hadde vært sjokkerende, var det også stoff til skandale i begivenheter senere på kvelden, under ballet som ble arrangert i Stiftamtmannsgården. Det var de unge pikenes oppførsel og antrekk som særlig forarget slottsprest Pavels, som grep pennen fatt straks han kom hjem:

Eksempel på lettkledd mote anno 1815
[…] der var en uudholdelig Atmosphære; heller ikke har jeg nogen Fornøielse af at see Dands, hvorimod der i Sideværelset frembød sig Øiens- og Kjødslyst i Mængde, da de unge Pigers Blottelse i Aften forekom mig at have naaet en høi Grad af Uanstændighed.
Jeg seer ikke, hvorledes et ungt Mandfolk, i hvis Aarer rinder varmt Blod, kan komme fra et saadant Bal med ubesmittet Hjerte. Jeg anseer Faren mindre for Pigerne selv, blandt
hvilke vist Mange intet tænke derved, undtagen at det er Mode, og, naar de iøvrigt leve hos sædelige og retskafne Forældre, vende hjem med træt Legeme og tom, men ikke fordærvet
Sjel, da der i de unge Mandfolks Klædedragt er intet uanstændigt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar